Lijnzaadolie, ook wel lijnolie, is afkomstig uit zaden van olievlas. Lijnzaadolie onderscheidt zich enorm van alle andere plantaardige oliën. Lijnzaad heeft namelijk van alle plantaardige voedermiddelen het hoogste gehalte aan Omega-3-vetzuren. Lijnzaadolie bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren zoals linolzuur en linoleenzuur en is zeer gezond. Daarnaast verbetert en optimaliseert het de balans tussen omega 3 en 6 vetzuren. Wanneer deze verhouding optimaal is kan dat een positief uitwerken op huidproblemen en zeer goed werken op het afweersysteem. Lees gauw verder welke invloeden het heeft om lijnzaadolie toe te voegen aan het rantsoen voor uw paard.
Onderzoekers hebben ontdekt dat omega-3 vetzuren nuttig kunnen zijn voor de behandeling van atrose en kreupelheden bij paarden. Er is gebleken dat lijnzaad verlichting kan geven van de symptomen van allergische aandoeningen, de reactie van de huid kan verminderen en het vetzuurprofiel van het haar kan veranderen en ontstekingen kan remmen. Hieruit blijkt dat een aanvulling van omega 3 vetzuren in het rantsoen jeuk en allergiereacties bij het paard kan verminderen.
Bij zomereczeem is er een overgevoeligheidsreactie op de beet van de Culicoides mug ook wel bekend als knut, kriebelmug, die wanneer hij prikt een specifiek eigen proteïne afgeeft, waardoor jeuk ontstaat. Dit veroorzaakt bij paarden een hevige jeuk, huidirritatie en haarverlies.
Resultaten die zijn waargenomen bieden bewijs dat lijnzaad het vermogen heeft tot daadwerkelijke vermindering van de allergische reactie bij gevoelige paarden. Lijnzaad bevat grote hoeveelheden omega 3 vetzuren. Ontstekingen worden geremd en het kan ook gebruikt worden voor het verminderen van diverse andere ontstekingsreacties zoals atritis.
Eén van de meest belangrijke stoffen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een ontstekingsproces is prostaglandine. Deze stof wordt geproduceerd uit vetzuren in celmembranen. Meestal wordt dit geproduceerd uit omega-6 vetzuren. Het toevoegen van omega-3 vetzuren in het rantsoen kan opwegen tegen de ontstekingsreactie op verschillende manieren.
Verhoogde concentraties van omega-3 vetzuren concurreren met omega-6 vetzuren die prostaglandines produceren. Indien omega-3 vetzuren aanwezig zijn hebben de geproduceerde prostaglandines een minder groot ontstekingseffect, dan dat deze geproduceerd zijn uit omega-6 vetzuren.
Een groep onderzoekers voerden onlangs een onderzoek uit bij 16 paarden met een bevestigde atrose van de knie, kogel of hak. In dit onderzoek werd atrose bevestigt met behulp van radiografisch onderzoek en force-plate analyse. Bij force-plate analyse wordt het verschil in de gewichtsbelasting op de hoeven gemeten. Hierbij werden de effecten van omega-3 vetzuur suppletie onderzocht gedurende 90 dagen. Omega-3 vetzuur suppletie zorgde voor een aanzienlijke daling van prostaglandine en het aantal witte bloedcellen in de gewrichtsvloeistof.
Dit toont aan dat er minder ontstekingen in de gewrichten voorkwamen. Atrose is een veel voorkomende kwaal van paarden die meestal resulteert in ongeschiktheid voor de sport. Behandeling van artrose is rust in combinatie met anti-ontstekings geneesmiddelen zoals fenylbutazon (Bute), corticosteroïde, hyaluronzuur of polysulfated glycosaminoglycanen.
Men kan zetmeel vervangen door olie, vetten geeft namelijk heel veel energie, twee á drie maal zoveel energie dan zetmeel. Een paard is juist heel efficiënt in het verwerken/verteren en benutten van plantaardige oliën. Hij verteert vet in de maag en de dunne darm.
Olie voeren is enorm geschikt voor paarden die gevoelig reageren op een zetmeelrijk (krachtvoerrijk) rantsoen en daardoor bijv. snel last hebben van spierstijfheid in het algemeen en of chronische spierbevangenheid en diaree en of koliek. En voor magere paarden die moeilijk op gewicht te krijgen zijn.
Een vetrijk rantsoen zoals dat dan heet met toevoegen van lijnzaadolie is ook uitermate geschikte voor paarden die langdurige prestaties moeten leveren, zoals endurance en dressuurpaarden. De energie die uit olie voorkomt komt namelijk langzaam vrij. Daarom is het dubbel aantrekkelijk voor met name voor dressuurruiters een vetrijk rantsoen te geven aan hun paarden omdat men dan en een mooi glanzend paard daarvan heeft en het paard houdt genoeg energie over om de proef netjes uit te lopen zonder daarbij te heet te worden of verlies van pit.
De extra olie is ook heel gunstig voor paarden die heel hoog in de sport lopen. Doordat vet 3 keer zoveel energie oplevert dan koolhydraten kan er veel minder krachtvoer gegeven worden. Een grote hoeveelheid zetmeelrijk krachtvoer heeft als negatieve effect dat het problemen met zich meebrengt zoals slechte vertering, koliekaanvallen en hoefbevangenheid (hoefbevangenheid is nu bekend dat fructaan/suiker hiervan de oorzaak is).
Bij hete en nerveuze paard heb je ook de kans baat te hebben bij een vetrijk rantsoen, omdat paarden over het algemeen 'minder heet' worden van een vetrijk rantsoen dan van zetmeelrijk voer. Paarden als deze zal een deel van de energie uit zetmeel vervangen moeten worden door olie, om het gewenste resultaat te bereiken.
Het heeft alleen één nadeel om over te gaan naar een vetrijk rantsoen. Namelijk bij dikke paarden is het eerder ongewenst omdat ze hiervan nog meer kunnen aankomen.
Olie is pure energie en bevat verder weinig voedingsstoffen. Die moeten weer wel uit de rest van het rantsoen komen. Het voeren van voldoende ruwvoer (1-1,5 ruwvoer per 100kg lichaamsgewicht) blijkt ook hierbij weer heel belangrijk. Let op dat er geen vervetting ontstaat. Paarden groeien sneller met veel olie dan met veel zetmeel.
Er zijn paarden die het niet zo smakelijk vinden en willen het voer niet meer eten. Daarom is het belangrijk om het paard langzaam te laten wennen aan plantaardige olie. Daarnaast is langzaam laten wennen ook belangrijk voor de verandering in de stofwisseling, de vetzuurverbranding gaat namelijk omhoog. Paarden hebben wel een paar weken de tijd nodig om te wennen aan vet in het voer. Om te beginnen met ca. 50 ml olie en dan langzaam de hoeveelheid opbouwen. Na circa een twee maanden is het paard dan gewend aan een hogere vetzuurverbranding en kan men dan resultaten verwachten. Let wel op dat je niet teveel geeft aan olie door het voer. Meer dan 4 tot 6% vet in het totale rantsoen (incl. ruwvoer) kan een verstoring geven in de dikke darm en diarree veroorzaken.
Marstall Mash,
Marstall Optimal.
Marstall Champion,
Marstall Corn muesli.
Marstall Naturell.
Marstall Sonnenlein 100% goudgeel lijnzaad; pure Omega-3 vetzuren!
Marstall Lein-Distel-olie, koud geperste lijnzaadolie 95% en als extra ingrediënt koud geperste (Maria)distelolie 5%; ter bescherming van de lever!
Bronnen o.a: onderzoeken van Kentucky Equine Research Inc./Voervergelijk.